Чуждо тяло във външния слухов проход

Определение

Чуждите тела обикновено се задържат в най-тесните места на външния слухов проход - там където се съединяват костната с хрущялната част. Когато чуждото тяло има свойството да набъбва (напр. фасулено зърно) външният слухов проход може да се запуши напълно и тогава слухът значително намалява.

Цирей във входа на носа

Цирeят е инфекциозно заболяване, което се причинява от стафилококови бактерии. Те инфилтрират космените фоликули и мастните жлези във входа на носа. Проникването на микроорганизмите става чрез рани на лигавицата на носа.

Хроничен фарингит

Хронично възпаление на гълтача

Определение

За развитието на хроничен фарингит от значение са различни фактори: възпалителни процеси в съседни органи, битови и професионални вредни влияния и редки предразполагащи фактори. Трябва да се имат предвид:

Хроничен туботимпанит

Определение

При често повтарящо се изменение в горните дихателни пътища, при туберкулоза, сифилис, анемия, прекалена употреба на алкохол и тютюн, при обитаване на влажни жилища, при процеси, които стесняват значитело носогълтачната кухина, много често острият туботимпанит преминава в хроничен.

Хроничен ларингит

Хронично възпаление на гръкляна

Определение

Обикновено заболяването се развива след често повтаряне на остро възпаление. То може да възникне и при постоянно вдишване на прашен въздух и дразнещи вещества, прекалено силно говорене и пеене.

Херпесно възпаление на ухото

Причинителет на херпесното възпаление на вътрешното ухо е Herpes zoster, сходен с вируса на варицелата. Възпалителните изменения засягат много от черепномозъчните нерви. Самият възпалителен процес се разпространява по миелиновите обвивки на нервите и причинява тяхната некроза и дегенерация.

Фурункул на външното ухо

Причини за възникване на фурункул са:

1. Травма, обикновено получена при почистване с различни твърди предмети или инструменти.

2. Остро или хронично възпаление на средното ухо. В хода на възпалението гнойното течение от средното ухо преминава през външния слухов проход и предизвиква гнойно възпаление на прохода.

Ушна кал (церумен)

Определение

Във външния слухов проход се намират т.нар. церуменни жлези, които отделят лепкаво вещество (ушна кал, церумен). Предназначението на церумена е да предпазва тъпанчевата ципа от прах, насекоми и други вредни съставки на околната среда.