Остър и хроничен среден отит

СНПЧ А7 Уфа, обзоры принтеров и МФУ

Определение

Той е много често заболяване, особено у деца. Острия среден отит се изявява в края на остро възпаление на носа, гърлото, околоносните кухини, което се разпространява и в средното ухо.

Това става най-често при грип, простуда. Възпалението на средното ухо се среща често като усложнение при скарлатина, морбили, дифтерия, заболявания на бронхите и белите дробове, при полипи и увеличени сливици. Хроничното възпаление се появява като последица от острото възпаление на средното ухо. При кърмачета и малки деца още отначало може да се развие хроничен медиален отит.

Клинична картина

При остър среден отит се появява силна пристъпна болка в ухото и около него. Болката може да обхване и съответната половина на главата. Болният е отпаднал, има повишена телесна температура, понякога световъртеж и повръщане, шум в ухото. Слухът е намален. При разпукване на тъпанчето от ухото изтича гноен секрет, след което общото състояние се подобрява. Това е най-благоприят ния изход. В други случаи обаче настъпват усложнения (нагнояване на мастоидната кост, абсцес, менингит). Хроничният среден отот протича с гноетечение от ухото, намален слух, слаб сърбеж. Болка почти липсва. Хроничното възпаление на средното ухо е най-честата причина за настъпила глухота.

Лечение

Лечението от острия и хроничния среден отит се провежда от лекар-специалист. Предпазването се състои в поддърдане на нормалното състояние на гърлото и носа - докато те са здрави, ухото много рядко заболява.