Херпесно възпаление на ухото

СНПЧ А7 Уфа, обзоры принтеров и МФУ

Причинителет на херпесното възпаление на вътрешното ухо е Herpes zoster, сходен с вируса на варицелата. Възпалителните изменения засягат много от черепномозъчните нерви. Самият възпалителен процес се разпространява по миелиновите обвивки на нервите и причинява тяхната некроза и дегенерация.

В зависимост от това кой нерв е засегнат се проявяват различни клинични оплаквния.

Заболяването в началото започва с общи неспецифични симптоми – повишаване на телесната температурас, разтрисане, силни болки в слуховия канал, в ушната мида или в областта около съответното ухо. Често болните имат и световъртеж, намаляване на слуха и шум в ухото. При някои от болните в кожната областа около ухото се появяват малки мехурчета, везикули, които могат да се превърнат в язвички. При голяма част от болните се развива и парализа на лицевият нерв. Лимфните възли по шията са увеличени и болезнени.

Ако процеса се разпространи и засегне голяма часо от черепномозъчните нерви се стига до по-сериозни оплаквания – обриви и парализа на небцето, гълтача и гръкляна. Това довежда до невъзможността на болния да говори и да се храни нормално. При нелекуване на вирусното възпаление може да се стигне до трайни увреди на нервите и това да доведе до инвалидизиране на пациента.

Лечението е локално и общо. Локалното лечение се състои в мазане на мехурчетата, везикулите и язвите със специални за това мази. Общо се приемат антивирусни препарати, кортикостероиди и витамини – В1, В6, В12, А и Е. Препоръчва се и ранното започване на физиотерапевтични процедури. Ако парализата на лицевия нерв трае повече от 4 седмици и не се подобрява състоянието му, се предприема оперативно лечение за декомпресия на нерва.