Цирей във входа на носа

СНПЧ А7 Уфа, обзоры принтеров и МФУ

Цирeят е инфекциозно заболяване, което се причинява от стафилококови бактерии. Те инфилтрират космените фоликули и мастните жлези във входа на носа. Проникването на микроорганизмите става чрез рани на лигавицата на носа.

Предразполагащи фактори за развитието на цирия на носа са различни заболявания – диабет, нефрит, нарушение на обмяната на веществата и други системни болести.

Клинична картина:

Тя е много харктерна за заболяването. Върхът на носа е зачервен, подут и силно болезнен. Болката е остра, постоянна и се засилва при допир на носа. Във входа на носа се вижда конусообразно възвишение с жълтеникав връх – цирей. Регионалните лимфни възли са подути и силно болезнени. При спонтанен пробив изтича гъста гной от цирея. Заболяването се съпровожда и с повишаване на телесната температура, която може да стигне дори до 38 ºС.

Усложнения:

Циреят на носа е сериозно заболяване, поради опасността от разсейване на инфекцията по венозен път. Тя може да се разпространи в цялото тяло, но най-често достига до главният мозък. Често срещано усложнение е образуването на абсцес. Поради тази причина изстискването и инцизирането на цирия в носа са абсолютно противопоказани.

Лечение:

Консервативното лечение включва компреси с ихтиолова паста (20%), спирт и болкоуспокояващи. Циреят се протектира с пеницелинова блокада около него. Приемат се и дриги антибиотици и сулфонамиди във високи дози.